Yo

top

UITBOUW ARCHITECT

high end uitbouw Voorschoten

WAAROM EEN UITBOUW

Een uitbouw, ook wel aanbouw genoemd, is een uitgelezen kans om het leefoppervlak van een woning te vergroten. Een architect kan de potentie van een woning inzichtelijk maken en daarmee antwoord geven op de vraag: “Verhuizen of verbouwen”. Met een uitbouw kan je de woning mee laten groeien met jouw woonwensen. Doordat een uitbouw voornamelijk op de begane grond gerealiseerd wordt, biedt een ontwerp de mogelijkheid om de gehele indeling te optimaliseren.

Door het toevoegen van extra vierkante meters aan je woning, wordt het pand ook meer waard. In de huidige markt liggen de bouwkosten vaak lager dan de vierkante meter prijs van de verkoop. Een woning uitbreiding kan dus ook een goede financiële investering zijn. Vooral in grote steden als Den Haag, Amsterdam en Rotterdam biedt een uitbouw financiële kansen.

WAT KOST EEN UITBOUW

De wereld is in een korte tijd filk verandert. COVID en de oorlog in Oekraïne hebben veel invloed op de bouwkosten van een uitbouw. Waar COVID vooral zorgde voor een grotere vraag naar meer ruimte en daardoor een schaarste aan aannemers. Zorgt de oorlog er voor dat alle bouwmaterialen duurder zijn om te produceren en transporteren. Denk hierbij aan de energie die nodig is om een staal constructie te maken. Wat de bouw gaat kosten is daarom op voorhand moeilijk te zeggen. De prijzen voor bouwmaterialen worden wekelijks bijgewerkt. Op dit moment kan er rekening gehouden worden met €2500,- per vierkante meter.

uitbouw architect voorburg
Interieur uitbouw Voorschoten

UITBOUW VERGUNNING

Om er achter te komen of een uitbouw mogelijk is, zal de architect eerst het bestemmingsplan moeten bestuderen. In veel gevallen kan een uitbouw vergunningsvrij worden gebouwd. Het grote voordeel hiervan is dat het een hoop proces kosten en tijd scheelt. Er worden namelijk geen leges kosten door de gemeente in rekening gebracht. Ook voor de architect scheelt het een hoop tijd en dus kosten. Daarnaast is er geen wachttijd tot de vergunning goedgekeurd is door de gemeente. Dit duurt normaal veelal 12 weken.

Bij het bouwwen van een vergunningsvrije uitbouw, moet er ontworpen worden binnen de gestelde kaders van het vergunningsvrij bouwen. Dit zijn voornamelijk zaken die te maken hebben met omvang en hoogte. Wanneer de uitbouw vergunningsvrij gebouwd kan worden, is er meer architectonische vrijheid. De uitbouw hoeft namelijk niet getoetst te worden bij de welstandscommissie. Uiteraard moet de uitbouw wel voldoen aan de regels van het bouwbesluit.

PROCES UITBOUW

Zoals hierboven omschreven begint het ontwerp proces met de architect met een vooronderzoek van het bestemmingsplan.

Hierna vertaalt de architect de wensen van de opdrachtgever naar een architectonisch ontwerp, passend in de desbetreffende locatie of bouwstijl.

Vervolgens, uitgaande van een vergunningsvrije uitbouw:

  • Externe adviseurs betrekken bij het project, denk hierbij aan een constructeur
  • Het project aanbesteden bij aannemers
  • Plan gereed maken met bouwtekeningen voor uitvoering van een uitbouw
  • Start bouw
Architect Den Haag uitbouw scheveningen