Yo

top

UITBOUW ARCHITECT

high end uitbouw Voorschoten

WAAROM EEN UITBOUW

Verhuizen of verbouwen is een veel voorkomende vraag aan architecten. Met de huidige druk op de woningmarkt kan het een uitdaging zijn om een passende woning te vinden. Een uitbouw, ook wel aanbouw genoemd, is een uitgelezen kans om je woning mee te laten groeien met jouw woonwensen. Een architect kan de potentie van een woning inzichtelijk maken en daarmee antwoord geven op de vraag: “Verhuizen of verbouwen”.

Een uitbouw is een goede keuze om verschillende redenen:

Extra ruimte: De voornaamste reden van een uitbouw is de extra ruimte die het biedt aan een woning. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een grotere keuken, woonkamer of slaapkamer worden gerealiseerd.

Waardevermeerdering: Door het toevoegen van een uitbouw stijgt de waarde van een woning. Er worden immers vierkante meters toegevoegd. Daarnaast kan een uitbouw bijdragen aan een betere indeling van de woning, waardoor deze aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers.

Meer comfort: Met een uitbouw kan het wooncomfort worden verbeterd. Bijvoorbeeld door het creëren van een extra slaapkamer of badkamer op de begane grond. Hierdoor kan een woning levensloopbestendig worden gemaakt.

Aanpassing aan persoonlijke wensen: Met een uitbouw kan een woning worden aangepast aan persoonlijke wensen en behoeften. Bijvoorbeeld door het creëren van een werkkamer of speelkamer voor kinderen.

Het toevoegen van een uitbouw aan een woning heeft dus verschillende voordelen. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de kosten en eventuele vergunningen die nodig zijn voor de bouw van een uitbouw

WAT KOST EEN UITBOUW

De wereld is in een korte tijd filk verandert. COVID en de oorlog in Oekraïne hebben veel invloed op de bouwkosten van een uitbouw. Waar COVID vooral zorgde voor een grotere vraag naar meer ruimte en daardoor een schaarste aan aannemers. Zorgt de oorlog er voor dat alle bouwmaterialen duurder zijn om te produceren en transporteren. Denk hierbij aan de energie die nodig is om een staal constructie te maken. Wat de bouw gaat kosten is daarom op voorhand moeilijk te zeggen. De prijzen voor bouwmaterialen worden wekelijks bijgewerkt. Op dit moment kan er rekening gehouden worden met €2600,- per vierkante meter, ex btw.

uitbouw architect voorburg
Interieur uitbouw Voorschoten

OMGEVINGSVERGUNNING NODIG VOOR UITBOUW?

Om er achter te komen of een uitbouw mogelijk is, zal de architect eerst het bestemmingsplan moeten bestuderen. In veel gevallen kan een uitbouw vergunningsvrij worden gebouwd. Het grote voordeel hiervan is dat het een hoop proces kosten en tijd scheelt. Er worden namelijk geen leges kosten door de gemeente in rekening gebracht. Ook voor de architect scheelt het een hoop tijd en dus kosten. Daarnaast is er geen wachttijd tot de vergunning goedgekeurd is door de gemeente. Dit duurt normaal veelal 12 weken.

Bij het bouwwen van een vergunningsvrije uitbouw, moet er ontworpen worden binnen de gestelde kaders van het vergunningsvrij bouwen. Dit zijn voornamelijk zaken die te maken hebben met omvang en hoogte. Wanneer de uitbouw vergunningsvrij gebouwd kan worden, is er meer architectonische vrijheid. De uitbouw hoeft namelijk niet getoetst te worden bij de welstandscommissie. Uiteraard moet de uitbouw wel voldoen aan de regels van het bouwbesluit.

PROCES UITBOUW

Zoals hierboven omschreven begint het ontwerp proces met de architect met een vooronderzoek van het bestemmingsplan.

Hierna vertaalt de architect de wensen van de opdrachtgever naar een architectonisch ontwerp, passend in de desbetreffende locatie of bouwstijl.

Vervolgens, uitgaande van een vergunningsvrije uitbouw:

  • Externe adviseurs betrekken bij het project, denk hierbij aan een constructeur
  • Het project aanbesteden bij aannemers
  • Plan gereed maken met bouwtekeningen voor uitvoering van een uitbouw
  • Start bouw
Architect Den Haag uitbouw scheveningen