Yo

top

DAKOPBOUW ARCHITECT

Dakopbouw Vogelwijk Den Haag

WAAROM EEN DAKOPBOUW

Verhuizen of verbouwen is een veel voorkomende vraag aan architecten. In de huidige druk op de woningmarkt blijven de prijzen van huizen stijgen. Een optie om je woning mee te laten groeien met jouw woonwensen, is door een dakopbouw te realiseren. Daarnaast wordt thuiswerken steeds meer de norm. Zeker met na de ervaring rondom COVID-19. Ruimte voor een thuiskantoor kan gevonden worden in een dakopbouw.

Over het algemeen creëert een dakopbouw een volledige nieuwe verdieping aan ruimte, waarin met gemakt twee slaapkamers en een badkamer passen.

Door het toevoegen van extra vierkante meters aan je woning, wordt het pand ook meer waard. In de huidige markt liggen de bouwkosten vaak lager dan de vierkante meter prijs van de verkoop. Zeker in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Een dakopbouw kan dus ook een goede financiële investering zijn.

WAT KOST EEN DAKOPBOUW

De wereld is in een korte tijd filk verandert. COVID en de oorlog in Oekraïne hebben veel invloed op de bouwkosten van een dakopbouw. Waar COVID vooral zorgde voor een grotere vraag naar meer ruimte en daardoor een schaarste aan aannemers. Zorgt de oorlog er voor dat alle bouwmaterialen duurder zijn om te produceren en transporteren. Denk hierbij aan de energie die nodig is om een staal constructie te maken. Hoeveel een dakopbouw kost is daarom moeilijk te zeggen. De prijzen voor bouwmaterialen worden wekelijks bijgewerkt. Op dit moment kan er rekening gehouden worden met €2500,- per vierkante meter.

Nugter Architectuur dakopbouw scheveningen

DAKOPBOUW VERGUNNING

Door de druk op de woningmarkt heeft de overheid het realiseren van een dakopbouw meegenomen in haar beleid. Zij geven hier gehoor aan de visie van een compacte stad. Een goed initiatief dat veel mensen de mogelijkheid biedt om in hun huidige woning te blijven wonen.

Allereerst wordt door de architect het bestemmingsplan bestudeerd om er achter te komen of een dakopbouw mogelijk is. Past een verhoging van de huidige bebouwing in de visie van Dienst-Stedelijke-Ontwikkeling (DSO)? Dit verschilt per gemeente. Zo is er voor de gemeente Den Haag een specifieke studie gedaan naar mogelijkheden voor dakopbouwen in Den Haag.

Elke dakopbouw is vergunningsplichtig. Het verandert immers het aanzicht van de straat, en hier wil de locale gemeente graag haar vinger in de pap houden. Wanneer het bestemmingsplan een dakopbouw toelaat, is de volgende stap om de architectuur van de opbouw te bepalen. Ligt het object in een beschermd-stadgezicht; dan zal de opbouw naar alle verwachting moeten aansluiten aan de bestaande architectuur. Of de opbouw voldoet aan deze esthetische kenmerken, wordt beoordeeld door de welstandscommissie.

Om de plannen de beoordelen worden bouwtekeningen gemaakt. De constructeur maakt op basis van de bouwtekeningen de benodigde constructieve berekeningen. Alle tekeningen en berekeningen voor de dakopbouw vergunning worden ingediend bij de gemeente.

PROCES

Zoals hierboven omschreven begint het ontwerp proces met de architect met een vooronderzoek van het bestemmingsplan.

Hierna worden de wensen van de opdrachtgever vertaald naar een architectonisch ontwerp passend in de desbetreffende locatie.

Wanneer de tekeningen voor de dakopbouw gereed zijn wordt er vervolgens:

  • Externe adviseurs betrekken bij het project, denk hierbij aan een constructeur
  • Indienen van de tekeningen en berekeningen voor de dakopbouw vergunning
  • Het project aanbesteden bij aannemers
  • Plan gereden maken met bouwtekeningen voor de uitvoering van de dakopbouw
  • Start bouw
Dakopbouw den haag
Architect Den Haag dakopbouw Den Haag