Yo

top

DAKOPBOUW ARCHITECT

Dakopbouw Vogelwijk Den Haag

WAAROM EEN DAKOPBOUW

Verhuizen of verbouwen is een veel voorkomende vraag aan architecten. In de huidige druk op de woningmarkt blijven de prijzen van huizen stijgen. Een optie om je woning mee te laten groeien met jouw woonwensen, is door een dakopbouw te realiseren.

Een dakopbouw is een goede keuze om verschillende redenen:

Meer ruimte: Een dakopbouw kan veel extra ruimte toevoegen aan een huis, wat vooral handig is als de huidige ruimte beperkt is. Het kan bijvoorbeeld extra slaapkamers, woonkamer, of een werkkamer bieden.

Waardevermeerdering: Een dakopbouw verhoogt waarde van een huis. Het wordt immers meer vierkante meters. Het maakt het huis aantrekkelijker voor potentiële kopers, als het ooit verkocht moet worden.

Kostenbesparing: Een dakopbouw is vaak een goedkopere optie zijn dan verhuizen naar een groter huis.

Verfraaiing: Een dakopbouw kan de architectuur van een huis versterken. Het kan het pand een passende beëindiging geven van het dakvlak. Of wanneer er een contrasterende architectuur wordt toegepast, in dialoog gaan met de bestaande architectuur.

Verduurzaming: Een dakopbouw moet voldoen aan de huidige isolatie norm. Veel warmte gaat verloren via het dak. Het verouderde dak wordt hiermee vervangen voor een nieuw, goed geïsoleerd dak.

Al deze factoren maken een dakopbouw een goede keuze voor huiseigenaren die extra ruimte nodig hebben en hun huis willen verbeteren en de waarde ervan willen verhogen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met lokale bouwvoorschriften en de financiële aspecten van een dakopbouw voordat u deze beslissing neemt.

WAT KOST EEN DAKOPBOUW

De wereld is in een korte tijd flink verandert. COVID en de oorlog in Oekraïne hebben veel invloed op de bouwkosten van een dakopbouw. Waar COVID vooral zorgde voor een grotere vraag naar meer ruimte en daardoor een schaarste aan aannemers. Zorgt de oorlog er voor dat alle bouwmaterialen duurder zijn om te produceren en transporteren. Denk hierbij aan de energie die nodig is om een staal constructie te maken. Hoeveel een dakopbouw kost is daarom moeilijk te zeggen. De prijzen voor bouwmaterialen worden wekelijks bijgewerkt. Op dit moment kan er rekening gehouden worden met €2600,- per vierkante meter.

Nugter Architectuur dakopbouw scheveningen

DAKOPBOUW VERGUNNING

Door de druk op de woningmarkt heeft de overheid het realiseren van een dakopbouw meegenomen in haar beleid. Zij geven hier gehoor aan de visie van een compacte stad. Een goed initiatief dat veel mensen de mogelijkheid biedt om in hun huidige woning te blijven wonen.

Allereerst wordt door de architect het bestemmingsplan bestudeerd om er achter te komen of een dakopbouw mogelijk is. Past een verhoging van de huidige bebouwing in de visie van Dienst-Stedelijke-Ontwikkeling (DSO)? Dit verschilt per gemeente. Zo is er voor de gemeente Den Haag een specifieke studie gedaan naar mogelijkheden voor dakopbouwen in Den Haag.

Elke dakopbouw is vergunningsplichtig. Het verandert immers het aanzicht van de straat, en hier wil de locale gemeente graag haar vinger in de pap houden. Wanneer het bestemmingsplan een dakopbouw toelaat, is de volgende stap om de architectuur van de opbouw te bepalen. Ligt het object in een beschermd-stadgezicht; dan zal de opbouw naar alle verwachting moeten aansluiten aan de bestaande architectuur. Of de opbouw voldoet aan deze esthetische kenmerken, wordt beoordeeld door de welstandscommissie.

Om de plannen de beoordelen worden bouwtekeningen gemaakt. De constructeur maakt op basis van de bouwtekeningen de benodigde constructieve berekeningen. Alle tekeningen en berekeningen voor de dakopbouw vergunning worden ingediend bij de gemeente.

PROCES

Zoals hierboven omschreven begint het ontwerp proces met de architect met een vooronderzoek van het bestemmingsplan.

Hierna worden de wensen van de opdrachtgever vertaald naar een architectonisch ontwerp passend in de desbetreffende locatie.

Wanneer de tekeningen voor de dakopbouw gereed zijn wordt er vervolgens:

  • Externe adviseurs betrekken bij het project, denk hierbij aan een constructeur
  • Indienen van de tekeningen en berekeningen voor de dakopbouw vergunning
  • Het project aanbesteden bij aannemers
  • Plan gereden maken met bouwtekeningen voor de uitvoering van de dakopbouw
  • Start bouw
Dakopbouw den haag
Architect Den Haag dakopbouw Den Haag