Yo

top

BOUWVERGUNNING DAKKAPEL

DAKKAPEL PLAATSEN

Een eenvoudige manier om je woning te vergroten kan met het plaatsen van een dakkapel. Aan de achterzijde van de woning kan een dakkapel veelal vergunningsvrij gerealiseerd worden. Uiteraard zijn er wel algemene regels opgesteld door het rijk waaraan de vergunningsvrije dakkapel aan moet voldoen. Wanneer het pand in een beschermd stads-of dorpsgezicht ligt, of wanneer het een monument betreft, is de dakkapel aan de achterzijde van de woning vergunningsplichtig. Het realiseren van een dakkapel aan de voorzijde van de woning is altijd vergunningsplicht. In dit geval worden de bouwkundige tekeningen gemaakt door de architect, en de constructeur voorziet het plan van constructieve berekeningen. Beide documenten worden ter controle ingediend bij de gemeente. Ook de welstandscommissie beoordeeld het toe te voegen volume of het past binnen de architectonische eisen. Als de plannen voldoen en de berekeningen kloppen, geeft de gemeente een bouwvergunning af voor de dakkapel.

BOUWVERGUNNING AANVRAGEN DAKKAPEL

Het plaatsen van een dakkapel is een relatief eenvoudige vergunning, echter omdat het plan ook door de welstandscommissie beoordeeld moet worden, duurt de beoordeling veelal 3 maanden. Het is immers een verandering van het straatbeeld. Na de vergunningsafgifte wordt de vergunning in het plaatselijke krantje gepubliceerd, en hebben omwonende de gelegenheid om het plan in te zien en eventueel een bezwaar indienen. Hiervoor geeft de gemeente de belanghebbende 6 weken de tijd. Daarna is de vergunning onherroepelijk. In de tussentijd mag je al bouwen, maar dit is op eigen risico.

PROCES DAKKAPEL

Het proces voor een vergunningsaanvraag van een dakkapel verloopt relatief snel.

Allereerst wordt de bestaande situatie in kaart gebracht. Vervolgens worden de wensen van de opdrachtgever verwerkt in een ontwerp. Als dit allemaal naar wens is wordt het plan bouwkundig uitgewerkt met de nodige details. Gelijk tijdig wordt een constructeur benadert voor de constructieve berekeningen.

Wanneer alle documenten op orde zijn, worden de bouwtekeningen gemaakt en een bouwvergunning aangevraagd. Ook voor een vergunningsvrije dakkapel is het wijs om bouwtekeningen te maken. Zo weet de aannemer precies wat ze moeten bouwen en kom je niet voor verassingen te staan.

bouwtekeningen dakkapel architect Den Haag
bouwtekeningen dakkapel architect Den Haag