Yo

top

Uitbouw met keuken Voorburg

Voor dit, prachtig aan het water gelegen, hoekhuis in Voorburg was de wens om de begane grond uit te breiden met een uitbouw. Met name de keuken was te klein voor het gezin van 4. De woning is uit 2001 met een typische architectuur stijl. Gekenmerkt door verschillende kleuren baksteen met licht uitstekende volumes. Als architect de uitdaging hoe met de bestaande architectuur om te gaan.

Voor de architect de taak om eerst van de plattegrond een goed functioneel ontwerp krijgen. Gekozen is een deel van de draagmuur te verwijderen en zo de aanbouw aan de zijkant van de woning te creëren. Op deze plek kan je aan twee kanten over het water uitkijken. Hiermee wordt dit het mooiste plekje van de woning. Daarom verdient deze een functie die vaak gebruikt wordt, namelijk de keuken. De keuken met een groot eiland voor ontbijt en de borrel, waarbij je tijdens het eten en drinken kan genieten van het uitzicht. Terplaatse van de oude keuken komt de eettafel. Met een grote kastenwand is de ruimte zeer praktisch geworden. De keuken en de zitkamer worden gescheiden door een multifunctionele wand. Deze wand huist de hoge kasten met apparatuur van de keuken, maar ook de TV en haard aan de andere kant.

Voor de gevel van de uitbouw is gekozen om aan te sluiten op de bestaande architectuur. Een lichte kleur baksteen voor de uitbouw in het zelfde metselverband en dezelfde kleur voeg als bestaand.  De woning krijgt nu 3 lagen baksteen, van licht naar donker. Waar de lichte kleur het verst uitsteekt, en de donkere de binnenste kleur is. De uitbouw sluit hierbij aan bij de moderne uitstraling van het originele ontwerp uit 2001.

Door de constructeur is de draagconstructie van de uitbouw berekend. Met deze constructie zijn de bouwtekeningen gemaakt voor de aannemer. Hiermee verliep de bouw soepel, zonder verassingen.

Architect Den Haag ontwerp Voorburg
Architect Den Haag ontwerp Voorburg
Architect Den Haag ontwerp Voorburg
Florian Nugteren

Mark Tolido