Yo

top

Uitbouw en renovatie Pompstationsweg Den Haag

De bewoners van de woning aan de Pompstationsweg in Den Haag zochten een architect om voor hun bouwproject. Er was er behoefte aan meer ruimte. Zowel op de begane grond, als op de zolderverdieping. Door de indeling van de woning aan te pakken, een aanbouw te ontwerpen en dakkapellen te plaatsen, is er gehoor gegeven aan de  wensen van de nieuwe bewoners.

Meer leefruimte is gevonden met een uitbouw op de begane grond en het toevoegen van dakkapellen op de zolder. De uitbouw maakt plaats voor een ruime keuken met een eiland van ruim 4 meter. De dakkapellen maken de zolder verdieping dusdanig groot dat het ruimte biedt voor een master bedroom.

Er is een ruime kelder aanwezig in het huis. Hiervoor is een nieuwe indeling gemaakt, door muren te verwijderen en nieuwe te plaatsen. Zo is er een compacte keuken, badkamer, washok en slaapkamer gecreëerd. Door koekoek ramen toe toevoegen, heeft de kelder daglicht toetreding en biedt het de optie om bijvoorbeeld een au pair te huisvesten.

Daarnaast zijn er een aantal duurzaamheidsmaatregelen toegepast. Zoals het isoleren van het dak, na-isoleren van de wanden en het plaatsen van zonnepanelen.

Omdat de woning in een rijksbeschermd stadsgezicht ligt, werd de woning extra onder de loep gelegd bij de gemeente. De welstandscommissie stelt hogere eisen aan de architectuur in beschermde stadsgezichten. Daarnaast zijn veel vergunningsvrije onderdelen niet toepasbaar in beschermde gebieden. Onder andere de regels voor vergunningsvrije uitbouwen waren hier niet van toepassing. Voor het plaatsen van de dakkapel aan de straatzijde en de zonnepanelen heb je een bouwvergunning nodig. In samenwerking met Mark Tolido van Millimeter zijn hiervoor alle nodige bouwtekeningen gemaakt zodat de gemeente de bouwvergunning kon afgeven.

bouwtekening kelder architect den haag
bouwtekening uitbouw architect den haag
bouwtekening 1e verdieping architect den haag
bouwtekening dakkapel architect den haag
Florian Nugteren

millimeter